Bestemmingsplan Villa Phaf ter inzage

Luxe, hele luxe zorg en een klein beetje horeca in villa Phaf

BOXTEL - Hoe lang villa Phaf in het hartje van Boxtel nog antikraak bewoond kan worden is niet helemaal duidelijk, maar er zal wellicht in de tweede helft van 2024 plaatsgemaakt moeten worden voor zorgwoningen en bescheiden horeca.

Bron: Brabants Dagblad 21 december 2023

Na jaren van leegstand is duidelijk dat er 28 studio’s komen voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, maar die geen auto hebben. Want ruimte voor parkeren is er nauwelijks. De meeste studio’s moeten in de te slopen aanbouw aan de achterzijde van het pand komen. De villa zelf krijgt ook een aantal studio's en de gemeenschappelijke ruimten. De horeca die in de villa komt, moet ook voor het publiek toegankelijk zijn voor koffie en een kleine lunch.

1000-1500 euro huur, exclusief zorg

De studio's zijn tussen de 35 en 38 vierkante meter groot, inclusief slaap- en woonruimte, bad en keuken. Het horecagedeelte is 64 vierkante meter groot. De huur komt tussen de 1000 en 1500 euro te liggen, exclusief de zorg. FLS Vastgoed (eigenaar van de villa) en Lijn Ontwikkeling presenteerden woensdag de definitieve plannen voor het markante pand aan de Rechterstraat. ,,Wij zijn nog een zorgpartij aan het zoeken die de woningen en de horeca gaat exploiteren”, meldt Martijn van Boven van FLS.

Een deelauto

Het parkeren was voor de plannen nog een hele uitdaging. Afgesproken is dat er nu acht of negen parkeerplaatsen komen, maar die zijn dus niet voor de bewoners. Wethouder Désiré van Laarhoven (Combinatie95): ,,Er komt één parkeerplaats voor een deelauto. Wij gaan er van uit dat de mensen die er komen te wonen een zo zware zorgindicatie hebben dat ze geen auto hebben.” Van Boven: ,,We voldoen met dit plan zo ook aan de parkeernormen die de gemeente stelt.”

Toegangspoort centrum

De tuin rond het monumentale pand blijft van de gemeente, zo is afgesproken. ,,Dat betekent dat wij het onderhoud ook gaan doen. De villa staat er nu een beetje verloren bij. Door rondom een groene zone aan te leggen is het aanzicht ook beter. Wij vinden het van belang dat de villa een soort toegangspoort aan die zijde van het centrum wordt", aldus Van Laarhoven.


De gemeente Boxtel verkocht eind 2020 de villa aan FLS Vastgoed BV voor 810.000 euro. In de koopakte was vastgelegd dat in het pand een hotel met restaurant zou komen, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar.

De in 1910 door Jan Phaf (raadslid en wethouder in Boxtel) gebouwde villa deed tussen 1930 en 1970 dienst als kantoor van de Witte Zusters van Lavigerie, die zelf in Sancta Monica in Esch woonden. De gemeente Boxtel nam de villa in 1970 over als onderdak voor een aantal gemeentelijke diensten en trok daar vijf geleden uit. Sindsdien zit er antikraak in de villa.

Terug