Studio Ossidiana mag drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere

Begin dit jaar vroegen gemeente Almere en provincie Flevoland vijf aanstormende architecten­bureaus een schets­ontwerp te maken voor een kunst­paviljoen, als voorloper van een later te ontwikkelen, nieuw kunst­museum. De jury koos unaniem voor het poëtische ontwerp van Studio Ossidiana, dat architectuur, kunst en natuur laat samensmelten en bezoekers zowel binnen als buiten een prikkelende belevenis biedt. Het paviljoen opent in april 2022 met de start van Floriade Expo 2022, en zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe museum.

De stad Almere heeft de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot vijfde stad van Nederland. Behalve woningen, moeten er ook nieuwe voorzieningen komen om de aantrekkings­kracht van de stad te vergroten. Vanuit het programma Almere 2.0 werken Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samen om dit te realiseren. Een nieuw kunst­museum staat hoog op de prioriteiten­lijst. In plaats van er meteen een op te tuigen, is ervoor gekozen eerst te experimenteren met een prototype: een tijdelijk kunst­paviljoen, waar de komende jaren allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, en volop ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen en testen. Vijf opkomende bureaus die op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werken, werden uitgenodigd een voorstel te doen voor het ontwerp. Een deskundige selectiecommissie boog zich over deze schets­ontwerpen en koos unaniem voor het even conceptuele als toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana. Een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt en een goede representatie is van de omvangrijke collectie Land Art in Flevoland.

Het ontwerp: The Port, The Stage en The Observatory
er.Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Ze bouwden hun ontwerp op uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ring­vormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en dat buiten­programmering mogelijk maakt. The Stage is een drijvend platform dat dienst kan doen als terras, maar bij flinke wind zal afdrijven als een eiland. Net als The Port is het gemaakt uit een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo, dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt. Op het derde cirkel­vormige platform staat The Observatory, de tentoonstellingshal met twee tentoonstellings­ruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. Doordat de cilinder­vormige gevel gemaakt is van lichtgewicht polycarbonaat, filtert en reflecteert deze de tinten van het water en de omringende vegetatie. Door zorgvuldig gekozen openingen in de gevel, vormen ook de silhouetten van bezoekers binnen een kunstzinnig schouwspel.

Nieuw kunstmuseum
Het kunst­paviljoen wordt gezien als voorloper of dependance van een nog te ontwikkelen kunstmuseum, dat over vijf tot tien jaar een plek moet hebben in Almere. Dit museum staat onder leiding van kwartier­maker Denise de Boer, en gaat zich richten op toegankelijke, aansprekende kunst, met een nadruk op grootschalige multi­mediale kunst en landschapskunst. Uitgangspunt vormt het eigenzinnige profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan.

Samenwerking met Floriade Expo 2022
Het paviljoen komt in het hart te liggen van wereld­tuinbouw­tentoonstelling Floriade Expo 2022. Na Floriade zal deze plek ontwikkeld worden tot de innovatieve, duurzame stadswijk Hortus, met het kunst­paviljoen als belangrijke trekpleister.

Terug