VILLA PHAF – een monument met kansen voor Boxtel.

Brabants Centrum 31-12-2020

Opdrachtgever: FLS Vastgoed

Ontwikkelaar: Lijn Ontwikkeling

Architect: Van Oers Weijers Architecten

De monumentale Villa Phaf aan de Rechterstraat in hartje Boxtel is door de gemeente verkocht aan FLS Vastgoed uit Best. Het bedrijf is gespecialiseerd in de herontwikkeling van historische panden. De Boxtelse projectontwikkelaar Jeroen Peeters geeft namens FLS invulling aan de herbestemming. Hoe die eruit komt te zien, is nog niet bekend. Over een eventuele tijdsplanning waagt Peeters zich nu nog niet.

Een hartstikke karakteristiek pand op een fantastisch mooie plek dat heel veel mogelijkheden biedt. Zo wordt Villa Phaf omschreven door Peeters. Hij is eigenaar van Lijn Ontwikkeling aan de Stationsstraat en woordvoerder namens FLS Vastgoed. De projectontwikkelaars voeren de komende maanden een haalbaarheidsanalyse uit naar de mogelijkheden. Het in 1911 gebouwde pand heeft een woonbestemming, maar de studie zal zich richten ‘op een bredere invulling’, geeft Peeters aan.

Wel zegt hij de visie van de gemeente Boxtel te onderschrijven. Die gebruikte Villa Phaf sinds 1970 voor huisvesting van onder meer de sociale dienst. Later werd het herenhuis verhuurd als kantoor aan natuurorganisatie IVN. Aeneas Media, onder meer uitgever van tijdschriften voor de bouwsector, maakte gebruik van de in de jaren tachtig gerealiseerde (niet-monumentale) aanbouw.

Sinds Aeneas een jaar of vijf geleden verhuisde naar ‘s-Hertogenbosch stond Villa Phaf leeg. De gemeente overwoog nog om er weer eigen afdelingen onder te brengen, maar zag daar uiteindelijk toch van af.

In november werd herenhuis te koop gezet met de opmerking dat de aanbouw desgewenst mag worden gesloopt. Het gemeentebestuur zocht niet per se naar de hoogste bieder.

Belangstellenden die zich konden vinden in de centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen kregen de voorkeur. Logisch, want Villa Phaf speelt in die visie een belangrijke rol: het gebouw markeert het eindpunt van het deel van de Rechterstraat, die op de schop gaat. De herinrichting van de winkellaan start in januari 2021 bij de Zwaanse Brug.

In het herinrichtingsontwerp voor de winkelstraat staat de tuin van Villa Phaf ingetekend als een parkachtig geheel met een horecagelegenheid, zodat passanten er kunnen zitten en genieten van een hapje en een drankje. Het is een van de manieren om hartje Boxtel aantrekkelijker te maken. Er zijn ook plannen om de historische Binnendommeltjes - in de jaren 20 en 30 gedempte open riolen - weer zichtbaar te maken.

JAN PHAF & WITTE ZUSTERS

Villa Phaf is vernoemd naar wethouder Jan Phaf, een uit Utrecht afkomstige fabrikant die het 110 jaar geleden liet bouwen als woonhuis. In de jaren dertig vestigden religieuzen zich in het gebouw: de witte zusters van kardinaal Lavigerie. Zij bleven eigenaar totdat de gemeente Boxtel in 1970 het pand aankocht.

Terug