Zorgwoningen en horeca in Boxtels monument Villa Phaf

Het lijkt na jaren onzekerheid dan toch duidelijk: villa Phaf aan de Rechterstraat in Boxtel krijgt een nieuwe bestemming. Er komen zorgappartementen en horeca.

Het college van Boxtel en de eigenaar, projectontwikkelaar FLS Vastgoed uit Best, hebben daarover een akkoord bereikt. Hoe het er allemaal gaat uitzien is nog niet duidelijk, benadrukten wethouders Fred van Nistelrooij en Désiré van Laarhoven dinsdagmiddag.Ook het aantal appartementen staat nog niet vast - het worden er 24 tot 28. Die komen aan de achterkant van de villa in maximaal vijf woonlagen. De aanbouw van de villa wordt daarvoor gesloopt. Het worden huurappartementen in de vrije sector. Volgens Van Laarhoven een categorie waarin Boxtel nog niet veel aanbod heeft, maar waaraan wel behoefte is. De wethouder hoopt ook dat door de bouw van deze appartementen ‘doorstroming op gang kan komen'.

‘Poort van het centrum’

Hoewel de verdere invulling nog niet is afgekaart, wil Boxtel per se dat het project kwalitatief bijdraagt aan de omgeving. Voor de gemeente is deze plek op de hoek van de Rechterstraat belangrijk als ‘poort van het centrum’ zoals is vastgelegd in de visie ‘Boxtel binnen de Bruggen’.

Om de hoek op te waarderen wil de gemeente meewerken aan een horecavoorziening op de begane grond van de oude villa. Die horeca is er voor de toekomstige bewoners, maar krijgt ook een publieke functie. Een deel van het groen rond de villa dat nog steeds eigendom is van de gemeente, kan worden ingericht als terras.

Parkeren is een probleem

Wat voor horeca er precies komt is aan de eigenaar, stelt het college. Die moet ook nog onderzoeken hoe het parkeren ter plekke wordt geregeld. Op de grond rond de villa is plek voor hoogstens negen auto’s. Te weinig voor bewoners én bezoekers. Volgens Van Nistelrooij is parkeren onder de nieuwbouw geen serieuze optie vanwege de enorme kosten. De projectontwikkelaar moet wel voor elke benodigde parkeerplaats buiten eigen terrein 5000 euro storten in het gemeentelijke parkeerfonds.

De gemeente had het karakteristieke pand uit 1911 jarenlang in gebruik voor verschillende doeleinden. Ze verkocht het drie jaar geleden voor 810.000 euro aan FLS Vastgoed uit Best. Deze ontwikkelaar noemt zichzelf een specialist op het gebied van herbestemmen van bijzonder gebouwen. Namens FLS Vastgoed is Jeroen Peeters van Lijn Ontwikkeling in Boxtel betrokken bij het plan.

Omdat er nu ook ander gebruik (horeca) is voorzien, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Hierbij de link naar het artikel in het Brabants Dagblad

Terug